Haikkauspäiväkirja osoitteessa https://haikit.wordpress.com/
Eläkeikää lähestyvä pariskunta muuttaa Hongkongiin. Taas uusi maa. Taas aloitetaan alusta.
Sunday, March 20, 2016
Friday, February 12, 2016
Uusi Vuosi ja paljon rahaa
Kaikkihan tietävät että muinaisen kiinalaisen kalenterin mukainen Uusi Vuosi vietetään kuukalenterin toisen uudenkuun jälkeen ja että se on vuoden suurin juhla. Sen aika on juuri nyt. Olen täällä huomannut käytettävän "Lunar New Year", "Chinese New Year" ja yleisimmin lyhenne "CNY".
Viime vuonna olimme ihan turisteja emmekä tajunneet koko juhlasta muuta kuin että onpas tylsää. Emme nyt ole paljon viisaampia, mutta ehkä hieman enemmän olemme havainnoineet mitä ympärillä tapahtuu.
Nyt tiesimme että talomme kaikille vartijoille ja siivoojille kuuluu antaa punainen kirjekuori, lai see. Kirjekuoria myydään ennen uutta vuotta kaikkialla katukojuissa ja toreilla. Kuoreen laitetaan tuore sileä seteli joita käydään pankissa jonottamassa ennen uutta vuotta. Minäkin kävin HSBC:n konttorissa hakemassa uunituoreita seteleitä talomme henkilökunnalle. Kymmenen HKD 50 (5,50 euroa) vartijoille, siivoojille sekä satunnaiseen tarpeeseen viisitoista HKD 20 (2,30 euroa) ja kotonamme käyvälle viikkosiivojalle HKD 100 (11 euroa). Laitoin $50 ja $20 setelit erilaisiin kuoriin jotta tunnistamme ne. Mikolle oli töissä varmuuden vuoksi annettu vielä kolmansia kuoria joita Mikko jakeli vuokrakonttorinsa aulassa istuville neitosille.
Kiinalaisen uuden vuoden juhlinta kestää virallisesti kolme tai neljä päivää, mutta punaisia kirjekuoria kuuluu antaa Uuden Vuoden 1 - 15 päivinä.
Rahakuoria annetaan aina ylhäältä alaspäin. Siis johtajat antavat alaisilleen, vanhemmat lapsille, naimisissa olevat naimattomille (tämä on paha...), jne. Sukulaislapsille ja lasten kavereille pitäisi antaa parinkympin lai see. Vastavuoroisesti omat lapset saavat punaiset kirjekuorensa joten sikäli tasapaino säilyy. Käsitin että naimisissa ollessa mies ei anna rahaa vaimolle tai päinvastoin, mikä on hienoa. Avopareista en kyllä tiedä. Ehkä naimissa olevat sukulaiset antavat heille rahaa. Mutta koska meillä ei ole sukulaisia, lapsia eikä lapsenlapsia täällä, säästymme paljolta rahankierrolta.
Kyse ei ole mittavista rahamääristä. Yhdessä kuoressa on vain yksi seteli. Hong Kongissa on käytössä $10, $20, $50, $100 ja $500 setelit. Varmaan on tuhannen dollarin setelikin, mutta en ole sellaista nähnyt. Automaatit syöttävät vain viisisatasia. Jos haluaisi antaa vaikkapa $200 jollekin, annetaan kaksi kirjekuorta koska $200 seteliä ei ole. On tärkeä muistaa että kaikki neloset - 4, 40, 400 jne - ovat kiellettyjä. Siis kahta kahdenkympin seteliä ei anneta edes kahdessa eri kuoressa, sen enempää kuin neljää satasta neljässä kuoressa. Se olisi hyvin kammottavaa käytöstä. Luku 4 nimittäin lausutaan hyvin samalla tavalla kuin sana "kuolema", joten luvun sanomista, saati sitten lahjaksi antamista on hyvä välttää. Siksi taloissa ei ole neloskerroksiakaan tai yleensä kerroksia joissa on luku 4. Meilläkin hissin nappuloiden mukaan kerroksesta 3 siirrytään suoraan kerrokseen 5, samoin kuin kerrokset 14 ja 24 ovat unohtuneet. Kukapa haluaisi kuoleman kerroksissa asua.
Niinpä niin. Kiinassa kaikkea leimaa taikausko ja raha. Kantonilainen uuden vuoden tervehdys Kung hei fat choi tarkoittaa onnea ja vaurautta tai toivon että sinusta tulee onnellinen ja rikas ensi vuonna tai jotain muuta sinne päin.
Olemme Mikon kanssa antaneet kirjekuoria kohteliaasti molemmin käsin tarjoten, kuten luottokortti, vaihtorahat tai kuitit annetaan kassalla, mutta mutisemme Happy New Year. Joku vartijoista on puhjennut rönsyäviin kiitoksiin puhuen vauraudesta ja onnesta, useimmat ottavat hymyillen kuoren ja mutisevat jotain kuten mekin.
Suurin ongelma on ettemme tiedä kenelle olemme jo punaisen kuoren antaneet. Vartijoilla ei ole nimilappuja, ilmoitustaululla ei ole heidän valokuviaan emmekä ole edes varmoja montako vartijaa talossamme on. Puhumattakaan siivoojista, joita ei normaalisti näe. Nyt aulassa tuntuu olevan jatkuvasti joku jynssäämässä kirkasta ikkunaa tai pyyhkimässä puhdasta lattiaa, ilmiselvästi rahaa odottaen. Kirjaamme muistiin annettuamme rahakuoren "opiskelijan näköinen laihakasvo", "kiva nainen", "nutturapää", "sibelius-fani???", "managerin näköinen jolla silmälasit". Silmälasit on huono muistisääntö koska 80% hongkongilaisista on akupunktio-opettajani mukaan likinäköisiä eli lähes kaikki käyttävät silmälaseja. Piilolinssit eivät ole suosittuja.
Toisaalta, jos tulemme antaneeksi useamman kuoren jollekin, se tuottaa varmasti vain tuplasti hyvää onnea ja tuo kaksinverroin vaurautta meille.
Subscribe to:
Posts (Atom)